top of page

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Hebt u nog een andere vraag of wil u nog wat meer verduidelijking? Aarzel dan niet om het te vragen. Neem contact op voor meer informatie. Ik kijk ernaar uit u binnenkort te ontmoeten.

Hoofdmassage

HOE VERLOOPT DE MASSAGE?

Zoals u dat wil! Ik bespreek vooraf met u wat uw ervaringen, noden en wensen zijn en stem de massage daarop af. Tijdens het intake gesprek wordt ook nagegaan of u met bepaalde klachten zit waarmee rekening dient gehouden te worden (de zogenaamde anamnese). De informatie over uw gezondheid die u tijdens dit intakegesprek deelt, heeft enkel als doel dat de massage correct en volgens uw noden wordt uitgevoerd en wordt niet bewaard of gedeeld met anderen.

De "klassieke" of Zweedse lichaamsmassage is in principe een massage van het volledige lichaam (uiteraard met uitzondering van de intieme delen!) maar er kan meer of minder aandacht geschonken worden aan zones waar dat wenselijk of nodig is. Sommige mensen houden er bijvoorbeeld niet van dat hun gezicht gemasseerd wordt, anderen de buik of voeten... Hebt u last van stijve schouders of benen en wil u dat daar extra aandacht aan besteed wordt? Dit wordt allemaal vooraf met u besproken. Ook indien u geen specifieke wensen hebt, zal ik zelf tijdens de massage de nodige aanpassingen doen als ik merk dat bepaalde spieren tekenen van spanning vertonen.

TIPS VOOR EEN OPTIMALE MASSAGE

Hieronder som ik een aantal do's en don'ts op voor een optimaal verloop en effect van uw massage. 

​

  • Zorg voor een geschikte plek. Dit moet uiteraard een plek zijn met voldoende ruimte. Het is belangrijk dat ik me langs elke zijde van de massagetafel nog vlot kan bewegen. Kies bij voorkeur een plek die u niet met werk associeert en waar u niet gestoord wordt.

  • Zorg ervoor dat u zich veilig voelt. Als u een nieuwe klant bent en ik voor de eerste keer bij u thuis langskom voor een massage, dan ben ik een vreemde voor u (en omgekeerd). Het is goed om daar even bij stil te staan. Tenslotte is een massage een vrij intieme handeling. U kan niet genieten van een massage als u niet op uw gemak bent, geef dit dus zeker vooraf aan en neem eventueel maatregelen die u daarbij helpen: zo kan u bijvoorbeeld uw afspraak plannen wanneer een huisgenoot aanwezig is of u kan uw afspraak doorgeven aan familieleden, vrienden, buren... Ook tijdens de massage zelf is het belangrijk dat u het aangeeft als u zich ergens niet prettig bij voelt.

  • Maak het voor uzelf gezellig. Dit is quality time voor uzelf! Steek een kaarsje aan, speel uw favoriete rustgevende muziek,...

  • Zorg voor een voldoende hoge temperatuur. We zijn door de recente energiecrisis gewend geraakt aan graadje minder op de thermostaat maar dit is nadelig voor een massage. Zelfs al bedek ik uw lichaam met een handdoek, het is essentieel dat de ruimte waarin u gemasseerd wordt wat warmer is dan normaal. Het is bewezen dat een temperatuur van 22-23 graden ideaal is. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat uw spieren zich wat meer gaan opspannen. U zal dit zelf misschien niet eens opmerken maar het vermindert wel degelijk het positieve effect van de massage! 

  • Drink voldoende. Tijdens een massage worden al uw organen gestimuleerd, ook het lymfesysteem en uw nieren. Het lymfesysteem speelt niet alleen een belangrijke rol in de afweer van uw lichaam maar verwijdert ook afvalstoffen en zorgt voor de juiste hoeveelheid vocht in uw weefsels. Ook uw nieren gaan aan het werk . Begin dus zeker niet "uitgedroogd" aan een massage maar drink ook niet té veel. Het is de bedoeling dat u helemaal ontspannen kan genieten en dat kan nu eenmaal niet of moeilijk met een volle blaas. Drink zeker voldoende water nà de massage zodat uw lichaam goed de nodige afvalstoffen kan verwijderen.

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN EEN MASSAGE?

Een massage heeft heel wat positieve effecten, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak:

  • Verwijdering van dode huidcellen: door de wrijving tijdens een massage worden heel wat dode huidcellen verwijderd, uw huid krijgt als het ware een opfrisbeurt.

  • Betere werking van talg- en zweetklieren

  • Betere bloeddoorstroming door het openzetten van de bloedvaatjes. Daarnaast is ook aangetoond dat massages de viscositeit ("stroperigheid") van het bloed kunnen verminderen.

  • Stimulatie van het lymfesysteem dat zorgt voor verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam

  •  Door stimulatie van de zenuwuiteinden komen zogenaamde "regulerende stoffen" zoals histamine en bradykinine vrij die lokaal in de huid de bloedcirculatie doen toenemen, wat (tijdelijk) zichtbaar kan worden door roodheid in de huid. 

  • Een algemeen gevoel van welbehagen door het vrijkomen van serotonine in de hersenen, wat een positieve invloed heeft op onze stemming en emoties, slaap bevorderend werkt en de eetlust opwekt. Het is daarnaast ook een natuurlijke pijnstiller.

  • Pijnstilling door het stimuleren van vezels die een rol spelen in de overdracht van pijnprikkels naar de hersenen via het ruggenmerg

  • Boost van het immuunsysteem: het is aangetoond dat de aantallen van bepaalde witte bloedcellen, die een cruciale rol spelen in ons immuunsysteem, verhogen door een massage.

​​

Dit gezegd zijnde: iedereen reageert op zijn eigen unieke manier op een massage en dit zal wellicht ook elke keer verschillend zijn. Het hangt af van uw lichamelijke en geestelijke toestand op het moment zelf. Het is best mogelijk dat u zich na een massage wat loom of suf voelt. Gun uzelf dan even wat rust. Uw lichaam is ondertussen aan het werk voor u! Maar evengoed kan u zich net opgeladen en energiek voelen en krijgt u zin om vanalles te gaan ondernemen. Ook dat is prima. Luister vooral goed naar de signalen die u uzelf geeft.

​

WAT ZIJN CONTRA-INDICATIES VOOR EEN MASSAGE?

Wanneer u koorts hebt of een infectie, is het absoluut af te raden om de massage te laten doorgaan. Koorts kan door een massage namelijk erger worden! Ook wanneer u een behandeling voor kanker ondergaat, is een massage af te raden.

​

In een aantal andere gevallen kan een massage met de nodige aanpassingen desgevallend wel doorgaan maar dit dient vooraf tijdens de anamnese grondig te worden besproken:

  • Een (lokale) ontsteking, spierscheur, breuk of (lokale) wonde, een lokale huidaandoening, spataders: in elk van deze gevallen zal de probleemzone vermeden worden. Het moet hierbij wel nog mogelijk zijn om de rest van het lichaam te masseren

  • fybromyalgie of chronische vermoeidheid (CVS): hiervoor zijn speciale massages beter geschikt (bvb lymfedrainage)

  • zwangerschap: vanaf de 6de maand is het beter om een speciaal daarvoor ontwikkelde zwangerschapsmassage te krijgen.

bottom of page